Najaar 1975. Vier kinderen maken zich op voor een kauwgomballen kraak bij de plaatselijke frituur. Möp, Waus, Emilio zijn Limburgse arbeiderskinderen, Silvia de dochter van een Hollandse directeur. Al hun vaders werken bij DSM, ‘de lichtfabriek die nooit stopt’.
Ondanks hun akkefietjes vinden de vier een manier om met elkaar om te gaan. Om fantasievol te dealen met de onzekere wereld om hen heen. Ze hebben een humorvolle kijk op de buurt, op het leven van alledag en op hun eigen toekomstmogelijkheden. Samen delen ze spannende verhalen, zoals alleen kinderen dat kunnen.
Hun wereld verandert echter voorgoed wanneer ze ongewild terecht komen in een grote mensengebeurtenis. Zo’n gebeurtenis die vaders wegneemt, een gemeenschap ontwricht en vriendschappen kapot maakt.

Zujerleech vertelt een ingrijpend grotemensenverhaal vanuit de beleving van vier kinderen. Deze gebeurtenis wierp in 1975 een schaduw over de Westelijke Mijnstreek. Het zijn altijd de kinderen, en hun veerkracht, die ons weer dichterbij het licht brengen. Bij ons eigen, innerlijke Zujerleech dat, net als de duizenden lichtjes van DSM, nooit uitdooft en schaduwen kan verdrijven. En, dat elke getroffen gemeenschap, ook 40 jaar na dato, soms nog goed kan gebruiken.

De theatervoorstelling Zujerleech is geschreven door de in Sittard geboren, meermaals bekroonde kinderboekenschrijver Benny Lindelauf. De regie is in handen van Inèz Derksen/Het Laagland

Bekijk hier direct het nieuws item van L1

Categorieën: Theater