‘niet vergeten’ is een voorstelling over kostbare herinneringen en dingen die je liever vergeet. Op een koptelefoon klinkt een stem die jou aanspreekt. Ze spoort je aan mee te zoeken, te voelen, te ruiken of te onthouden.

Om een herinnering niet te laten vervliegen, moet je die regelmatig tevoorschijn halen en oppoetsen. Daarom zitten oude mensen vaak herinneringen omhoog te halen. Ze hebben er veel. Als je zeven bent heb je er veel minder. In je hoofd heeft de kast voor de herinneringen nog veel lege laatjes. En de laatjes van je eerste jaren, daar zit al haast niks meer in. Die laatjes zaten niet goed dicht. Wat erin zat is er weer uit gevlogen. Dat krijg je met hersenen die nog maar net zijn begonnen.

Maar waarom herinnert de een zich hetzelfde zo anders dan de ander?
Is onze verbeelding ermee aan de haal gegaan om er mooiere kleuren en verrassender vormen op aan te brengen? En hoe zou het zijn als we ons die eerste levensjaren wel zouden herinneren? De eerste kennismaking met licht, met het wereldje om je heen waarin je de grote mensen niet kon verstaan. Je eerste hap lucht. De enorme gezichten die boven je wieg hingen. De geur van je moeder en van grote-mensenadem.

In ‘niet vergeten’ delven we herinneringen op, met alles wat we kunnen gebruiken en maken zo een familievoorstelling om niet meer te vergeten.

Joke van Leeuwen is door Lieke Benders benaderd om speciaal voor deze theatervoorstelling een nieuwe tekst te schrijven. Eerder werkte Benders voor de voorstelling ‘niet wiet, wel nel’ met een reeds bestaande tekst van Joke van Leeuwen. Deze zeer succesvolle voorstelling van Hoge Fronten/Lieke Benders en tmg LAP won in 2013 de Nederlandse jeugdtheaterprijs de Zilveren Krekel.

Tekst: Joke van Leeuwen
Regie: Lieke Benders
Stem: Joke van Leeuwen
Spel: Marie Groothof en Ad van Iersel
Geluidsontwerp: Jolle Roelofs
Dramaturgie: Peter Anthonissen
Vormgeving: Roos Veenkamp
Techniek: Thierry Wilders

‘niet vergeten’ gaat op 27 augustus in première tijdens Cultura Nova in Heerlen.

Categorieën: Theater