Een kroniek van een turbulente Vlaamse liefde

“Wat zal ons huwelijk zalig en mooi worden.
Zo dag en nacht bij je en gans van je te zijn.
Mekaar steeds zien, horen en liefhebben.
Mekaar ondersteunen, helpen en vooral nooit aan onszelf denken.
Ik moet altijd aan je denken en jij aan mij en dan zullen er nooit kibbelpartijen zijn.
Ik moet denken zoals jij en jij zoals ik, he lieveke.
We moeten in volmaakte harmonie leven.“
(een citaat uit de vele liefdesbrieven die Jens’ vader, Benny Van Daele, vroeg in de jaren 60’ aan zijn aanstaande vrouw, Godelieve Flies, schreef )

In Over Onze Vader laat Jens (1 van de 6 kinderen uit het gezin Van Daele) zich door de smachtende brieven van zijn vader inspireren om het huwelijk tussen zijn ouders, dat tot de dood van vader standhield, in kaart te brengen. Het huwelijk tussen Godelieve en Benny was een verbintenis met diepe dalen en liefdevolle hoogten. Een bewogen samenzijn voor het leven waarin waanzin en geluk hand in hand ronddwaalden.

Een zoon en een moeder blikken terug. Over Onze Vader verhaalt over waarheden die wringen en herinneringen die dreigen te verdwijnen. Melancholie, intens verdriet, geluk en onvoorwaardelijke liefde kruisen elkaar in een muzikale theater- en dansvoorstelling. Een eerbetoon aan een prachtig mens met zijn scherpe kanten en foutlopende paden.

Over Onze Vader
 is een charmante vertelling in vurig Vlaams, met krachtige dans en indringende live muziek.

“Oh poes, geen ogenblik zou ik nog verder kunnen leven zonder je, ik vertikte het (dood)gewoon.” 
Over Jens van Daele’s Burning Bridges
Burning Bridges staat voor een telkens tijdelijk collectief van artiesten – dansers, muzikanten, schrijvers, acteurs, dramaturgen e.a. – die bruggen slaan maar ze ook weer kunnen verbranden. Over Onze Vader wordt geregisseerd door choreograaf Jens Van Daele. Vóór zijn carrière als choreograaf was Jens danser bij o.a. Introdans, het Canadese O Vertigo, Conny Janssen Danst, Rogie & Company en Club Guy & Roni. In 2004 werd hij onderscheiden met een Zwaan, de meest prestigieuze prijs op dansgebied voor zijn rol in Spring van Rogie & Company.

Jens beweegt in Over Onze Vader samen op de vloer met vaste danseres Patricia van Deutekom en aanstormend talent uit eigen familie Pjotr Nuyts. De Vlaamse actrice Eva Schram speelt de persoonlijke tekst, die zij met Jens baseerde op vaders brieven, moeders dagboekfragmenten en de interviews die toneelschrijver Anna van der Kruis met moeder Van Daele deed. De compositie van gitaar en electronica wordt live uitgevoerd door Richard van Kruysdijk. Tom Verheijen verzorgt het spannende lichtontwerp.


Over Onze Vader
 was te zien in een zandafgraving op Oerol Festival 2015, beleeft op 20 februari 2016 zijn zaalpremière in Schouwburg Arnhem en gaat daarna op tournee langs 26 theaters in Nederland. Op 8 april 2016 te zien in DE Studio, Antwerpen.

Categorieën: Dans